El Museu Egipci de Barcelona exposa la Col·lecció Cano, recentment adquirida a la família del Dr. Mariano Cano Abellán

Partager

Per desig exprés de la família Cano, les peces romandran al Museu Egipci de Barcelona

El passat dimarts 28 de juny, coincidint amb el 25è aniversari de la mort del Dr. Mariano Cano Abellán, el Museu Egipci de Barcelona va presentar la recentment adquirida col·lecció de peces egípcies pertanyents al Dr. Cano.
Es tracta de 17 peces d'arqueologia egípcia, adquirides pel Dr. Cano Abellán als anys 50 durant la seva estada a les ciutats del Caire i Luxor, on efectuava uns estudis sobre medicina tropical, entre les quals destaquen dos uixebtis d'un personatge anomenat Padishededet i l’uixebti reial, en bronze, del faraó Psusenes I, trobat a la necròpolis reial de Tanis i datat al voltant de l'any 1.000 aC. També inclou dues esteles funeràries de pedra calcària, una amb restes de color, del Segon Període Intermedi (1.600 anys aC.) i una altra de Baixa Època (715-332 aC.); diverses figures de bronze de divinitats com Sejmet, Osiris i Horus, totes elles també de Baixa Època i un escarabat en pedra d'esteatita que nomena el faraó Amenofis III.

A més d'aquestes peces, la Col·lecció Cano es complementa amb una sèrie de fotografies i documents de l'època en què van ser adquirides les peces (a mode de certificats d'autenticitat), que il·lustren el pas de Cano Abellán pel país del Nil i que passaran també a formar part del fons de la Biblioteca del Museu Egipci de Barcelona.

Per desig exprés de la família Cano i malgrat haver tingut accés a sales de subhastes internacionals, en les que haurien obtingut un major preu de venda, la col·lecció es queda a la ciutat de Barcelona i serà exhibida des d'ara al Museu Egipci de Barcelona, en honor a l'afició del Dr. Mariano Cano Abellán.

Amb aquesta adquisició, la Fundació Arqueològica Clos i el Museu Egipci de Barcelona ofereixen a la ciutat una petita gran col·lecció, d'un valor artístic i històric incontestable.